12 Januari 2010

ABIM KUTUK PERBUATAN BAKAR GEREJA


PDFPrintE-mail
BurnAngkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) mengutuk sekeras-kerasnya perbuatan pihak yang tidak bertanggungjawab membakar gereja. Bangunan Gereja Metro Tabernacle di Desa Melawati, Kuala Lumpur terbakar tengah malam tadi, selepas dibaling dengan bom petrol. Sekurang-kurangnya empat lagi gereja di Lembah Kelang dipercayai turut jadi sasaran dalam tempoh 12 jam lalu, termasuk Gereja Assumption di Petaling Jaya. Mengulas lanjut, Setiausaha Agung ABIM, Mohamad Raimi Ab Rahim berkata, ABIM mengutuk perbuatan itu kerana Islam tidak membenarkan sama sekali perbuatan seumpama itu.

"Saya menyeru dan berharap tidak ada tindakan yang agresif berlaku, dan hentilah sebarang niat mengenainya," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Mengenai perhimpunan yang dirancang hari ini di Masjid Kampung Baru, Mohamad Raimi berkata, ia akan diteruskan tetapi sekiranya berlaku sebarang provokasi, ia akan dihentikan serta-merta. ABIM adalah antara beberapa NGO Islam yang merancang untuk mengadakan perhimpunan selepas solat Jumaat hari ini sebagai membantah isu penggunaan nama Allah oleh mingguan Katholik, Herald.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan